Terug

Werken als Nerd vanuit Zuid-Afrika

Auteur: Verona Ramkumar - Front-end Developer

Verona zit in Zuid-Afrika op een hoge berg met uitzicht over de stad en de zee

Werken op afstand is eigenlijk voor iedereen wel een zoektocht geweest. Gillende kinderen, het huishouden dat op de loer ligt en natuurlijk niet te vergeten: de eindeloze online meetings (met af en toe een kat in beeld). Door de enorme technologische vooruitgang op het gebied van internet, was het slechts een kwestie van tijd voordat werken op afstand de norm zou worden. Toen de coronapandemie van start ging kwam dit hele gebeuren als een pittige hindernis voor de meesten, maar voor mij pakte het gelukkig uit als een onverwachte kans.

Andere wending

In 2019 besloot ik mijn carrière een andere wending te geven. Ik verliet interieurarchitectuur om softwareontwikkeling te studeren. Afgezien van het leren, bestond mijn dag nog steeds uit veel van hetzelfde. Een uur in het verkeer van en naar de campus, niet in staat om overdag persoonlijke zaken te regelen en de tijd met mijn familie was beperkt tot maar een paar uurtjes. Klinkt misschien wel bekend? Ik vond het in ieder geval maar niets.

Snelle omslag

De wereld werd vanwege de coronapandemie gedwongen tot lockdowns. Bedrijven die werken op afstand als een experiment voor de toekomst beschouwden, moesten zich snel aanpassen. Wat jaren had moeten duren, moest nu binnen een paar dagen gebeuren. Niet iedereen stond hierom te springen, maar mijn persoonlijke ervaring met deze situatie is geweldig geweest!

Betere levensstijl

Als softwareontwikkelaar op afstand heb ik nu veel meer controle over mijn tijd dan toen ik nog een kantoorbaan had. Zowel als ontwikkelaar als binnenhuisarchitect. Ik breng geen tijd meer door in het beruchte verkeer van Johannesburg, ik wandel met mijn hond in m’n pauze en ik heb meer tijd om gezonde maaltijden klaar te maken. Daardoor is niet alleen mijn algemene gezondheid verbeterd, maar ook mijn financiële gezondheid. Het geld dat ik anders bijvoorbeeld uit zou geven aan brandstof en lunches op kantoor gaat nu naar een betere levensstijl. Heel fijn!

Een natuurlandschap met bergen in Afrika
Een foto vanop een hoge berg met uitzicht over de stad en zee in Zuid-Afrika

Digital nomad

De beste ervaring die ik tot nu toe heb gehad is denk ik wel het experimenteren als digital nomad. Digital nomad? Yes, iemand die rondreist en dankzij digitale middelen (onderweg) zijn of haar geld verdient. Klinkt als een droom toch? Omdat ik nu vanaf elke plek kan werken is verhuizen naar de geweldige stad Kaapstad (of zelfs naar een ander land) heel eenvoudig. Er wordt zelfs gezegd dat Kaapstad een van de beste levensstijlen ter wereld biedt. Toen ik daar twee maanden verbleef begon ik mijn vrije dagen met een wandeling in de bergen voor het ontbijt, gevolgd door werken in een koffiehuis met uitzicht op de oceaan. Ik eindigde mijn dag met een strandwandeling, een diner in een plaatselijk restaurant of een ritje door de bergen. Zijn jullie al jaloers?

Ook wel nadelen

Hoe geweldig het ook klinkt (en ook zeker is), zou ik liegen als ik zou zeggen dat er geen nadelen zijn aan werken op afstand. Natuurlijk mis ik de tijd met collega's op kantoor. Door eindeloos online te vergaderen missen we de belangrijke sociale interactie. Ik merk ook dat ik af en toe langer werk dan normaal en dat ik word afgeleid door van alles wat ik thuis nog moet of wil doen. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat deze problemen gemakkelijk verminderd of opgelost zullen worden als werken op afstand meer op de voorgrond treedt en ook wat persoonlijker wordt.

Een graslandschap met daarop enkele wilde zebra's in Zuid-Afrika
Afrika - Landschap met ondergaande zon en een rivier

Een leerzame reis

Ik veranderde van carrière op misschien wel het meest geschikte moment. Omdat ik student was had ik weinig te verliezen toen de coronapandemie zich verspreidde over de wereld. De aanpassing aan zowel studeren als werken op afstand was voor mij een leuke en enorm leerzame reis. Werken op afstand heeft voor mij een wereld van mogelijkheden geopend: werken voor het Nederlandse bedrijf Nerds & Company, vanuit mijn thuisland Zuid-Afrika.